Hva er Google Ads: En komplett begynner-guide

Har du hørt mye om Google Ads, eller driver du kanskje allerede med det? Mange vi kommer i kontakt med har ofte en formening om at Google Ads er noe de kan og forstår hvordan fungerer.

Likevel ser vi at 9 av 10 bedrifter vi kommer i kontakt med gjør det feil i forhold til deres mål, ikke har en forståelse av hvordan det fungerer, ikke vet hva de får igjen av annonseringen eller rett og slett mangler en forståelse av hva Google ADS er og ikke er. Dette gjør at de kaster bort enormt med både tid og penger.

I denne artikkelen tar vi et dypdykk ned i Google Ads, hvordan det fungerer, fordeler, vanlige feil og mer! Hvis du vil lære hvordan du kan få mest mulig ut av markedsføringen med Google Ads er det bare å lese videre!

Hvordan fungerer Google Ads?

Google Ads er en populær form for markedsføring som tillater deg å nå publikum i det de er på utkikk etter det du tilbyr. Google Ads er kanskje best kjent for å være de sponsede resultatene (betalt søk og Google Shopping) som dukker opp øverst i søkeresultatet. I tillegg til dette, er det også mulig å drive display-annonsering med Google Ads. Display-annonsering vil bli dekket litt lenger ned i artikkelen.

Betalt søk i Google annonsering

Google Ads er mye, men la oss ta for oss betalt søk først. Denne formen for Google Ads går ut på at du velger søkeord du ønsker å by på, basert på hvor mye du er villig til å betale for hver klikk. Søkeordene du velger, må være relevante for din bedrift og det dere kan tilby. Når en bruker deretter bruker spesifikke søkeord eller søkefraser som du har valgt å by på når de gjør et søk, vil dine annonser kunne dukke opp øverst i søkeresultatet over det organiske resultatet. Dette øker sjansene dine for å tiltrekke nye, potensielle kunder.

Når du har valgt ut søkeord og satt opp en budsjett for annonsene dine, vil du deretter betale per klikk. Det vil si, du betaler kun hvis noen klikker på annonsen din, og ikke per visning slik som det er på flere andre annonseringsplattformer. Klikkprisen, også kalt CPC, kan variere i stor grad. Blant annet vil det ofte være en dyrere klikkpris på ord som er populære, altså at flere aktører ønsker å være synlig på disse ordene. Typiske eksempler på dette er søkeord for flyreiser og advokatfirmaer.

Hva er Google Shopping?

Google Shopping er en tjeneste fra Google som lar forbrukere søke etter, sammenligne og kjøpe produkter direkte via Google-søk, separate Google Shopping-sider eller til og med via Google Maps. For bedriftseiere tilbyr det en unik mulighet til å vise produktene deres direkte i søkeresultatene, komplett med bilder, priser og merkeinformasjon. Dette kan være en game-changer når det kommer til e-handel og online markedsføring.

Google Merchant Center er plattformen der du laster opp og vedlikeholder din produktdatafeed. Feeden må inkludere spesifikke detaljer som produktbilder, beskrivelser, priser og tilgjengelighet.

Google Ads for bedrift: Derfor er det lønnsomt

Med rundt 3,5 billioner søk hver eneste dag og 2,43 millioner søk hvert eneste minutt, er det så å si ubegrensede muligheter for å nå ditt marked på Google.

Den største fordelen med Google Ads opp mot andre markedsføringsmetoder, er hvor raske resultater det kan gi. Allerede minutter etter annonsen din er satt opp kan du begynne å merke økt trafikk til nettsiden. I motsetning til SEO som kan ta flere måneder før du ser resultater, gir Google Ads en umiddelbar effekt. SEO kan være vel så viktig, men hvis ønske ditt er kunder her og nå, vil du raskere kunne oppnå dette med Ads.

Møt publikum når de er interesserte

Google Ads gir deg fordelen å møte markedet når de leter etter det du tilbyr. Dette betyr også at en god andel av de som ser annonsen din allerede er kjøpeklare, eller interesserte i det du har å tilby. Om du da kan dukke opp øverst eller høyt oppe i søkeresultatet, er sannsynligheten stor for at de velger å klikke på annonsen din. Har du i tillegg et tilbud som er interessant for brukeren, kan du regne med at flere velger å ta kontakt med bedriften eller handle direkte fra nettsiden.

Flere visninger

Google Ads baserer seg på et system der prisen du er villig til å betale er med på å avgjøre plasseringen din, og hvor ofte annonsen din vises. Med det har du mulighet til å klatre i resultatet hvis du byr høyere på det spesifikke søkeordet. Ser du at en annonse gjør det veldig bra? Øk budsjettet for flere visninger daglig.

Skalerbart

Etter hvert som du begynner å annonsere, vil du nesten alltid kunne oppdage nye søkeord som kan være relevante. Med et voksende volum av søketermer fra ulike brukere, blir det også flere og flere varianter av søkefraser med søkeordet ditt tilgjengelig som du kan annonsere på. Har du budsjett til det, kan du derfor fortsette å utvide rekkevidden til annonsene dine ved å legge til nye søkeord du ønsker å by på. På samme måte vil du kunne jobbe med negativer. Dette er søkefraser du ikke ønsker å være synlig på, som ikke er lønnsomt for bedriften, men som kan dukke opp fordi ditt spesifikke søkeord er inkludert i frasen.

Følg med på resultatene

Med Google Ads har du muligheten til å få god innsikt i hva annonsene dine fører til. Du kan se din klikkfrekvens (CTR), kostnad per klikk (CPC), søkevolum for nøkkelord, kvalitetspoeng for annonse, og annonseplasseringsrangering med et øyeblikks varsel. Det er enkelt å se hva som fungerer, hva som ikke gjør det, og justere deretter. For at det skal være mulig å se måledata på konvertering må du også ha satt opp riktige sporinger på nettsiden. Mer om dette under “Hva er konverteringssporing?".

God kostnadskontroll kontroll

Med Google Ads står du fritt til å pause annonsen og fornye den i løpet av sekunder, uten noen form for “straff” fra Google. På denne måten kan du enklere kontrollere hvor mye du bruker på Google Ads, uten å måtte forholde deg til en fast, bindende sum. I tillegg – som allerede nevnt –  betaler du kun når noen faktisk klikker på annonsen din. Dette gjør det mye mer kostnadseffektivt sammenlignet med tradisjonell markedsføring.

Hva avgjør resultatene av Google Ads?

Du tenker kanskje at det handler om å ha det høyeste budsjettet, og selv om dette spiller en stor rolle, er det også andre faktorer som spiller en like stor rolle for plasseringen av annonsen din. Disse faktorene er hvor relevant siden er og hvor god kvalitet den har. På samme måte som ved SEO, ser Google på hvor relevante annonsen er for brukerintensjonen, samt hvilken kvalitet siden har. Dette betyr at dersom du har en god side som er relevant for det annonsen dukker opp under, har du muligheten til å havne over konkurrentene dine dersom de har en dårlig side som ikke er relevant, uten å måtte by høyere enn dem.

I et nøtteskall, slik fungerer det: 

Relevans + Brukeropplevelse = Kvalitetspoeng

Maksimal bud per klikk + Kvalitetspoeng = Annonserangering

Google Ads bedrift: Kan alle gjøre det?

Til tross for at det gjøres flere billioner søk på Google hver dag, er det enkelte bedrifter som driver med tjenester eller produkter det omtrent ikke finnes søk for. Dette er super-nisjebedrifter, som gjerne henvender seg til kunder i vanskelige markeder, gjerne med lang salgssyklus. Dersom dette er tilfelle, finnes det andre markedsføringskanaler som kan være mer lønnsomme for bedriften. Men i de fleste tilfeller der det finnes søk som er relevante for din bedrift, er Google Ads noe du bør jobbe med og som ofte kan gi de beste resultatene, spesielt kortsiktig.

Hvis du er usikker på hvilke alternativer du har, kan du lese: Hvordan markedsføre bedriften min

Full oversikt inne på Google Ads kontoen

Inne i en Google Ads-konto kan du holde oversikt over en rekke elementer som er avgjørende for å forstå og optimalisere dine betalte annonsekampanjer. Her er en oversikt over hva du typisk kan forvente å se:

 • Dashboard: Dette er startsiden der du kan se en samling av viktige nøkkeltall og grafer, som for eksempel klikkfrekvens (CTR), kostnad per klikk (CPC), og totalt antall klikk.
 • Kampanjer: Her kan du se alle dine annonsekampanjer, både aktive og inaktive. Du kan også sette opp nye kampanjer og tilpasse gamle.
 • Annonsegrupper: Under hver kampanje finner du annonsegrupper, som er en samling av relaterte annonser og søkeord.
 • Annonser og utvidelser: Her kan du se detaljene for de enkelte annonsene du har kjørende, inkludert eventuelle utvidelser som sitelinks, anropsutvidelser osv.
 • Søkeord: Dette er listen over søkeord du byr på. Du kan også se ytelsesstatistikker for hvert enkelt søkeord.
 • Innstillinger: Her kan du justere kampanjeinnstillinger som budsjett, målgruppe, geografiske innstillinger og annonserotasjon.
 • Målgrupper: Mulighet for å sette opp og tilpasse målgrupper basert på demografi, interesser, søkeadferd og mer.
 • Verktøy og innstillinger: Inneholder en rekke verktøy som søkeordsplanlegger, konverteringssporing, tilpassede rapporter og flere analysemuligheter.
 • Målinger og rapporter: Du kan generere tilpassede rapporter basert på en rekke parametere for å bedre forstå hvordan dine kampanjer presterer.
 • Anbefalinger: Google Ads gir også anbefalinger basert på kontoens ytelse for hvordan du kan forbedre dine kampanjer.
 • Historie: En logg over alle endringer som har blitt gjort i kontoen, noe som er nyttig for å forstå hvilke tiltak som har ført til endringer i ytelse.

Vanlige feil med Google Ads

Som du sikkert forstår, er det flere funksjoner å sette seg inn i. For mange er det nødvendig med hjelp fra en tredjepart for å kunne sette opp effektive kampanjer og annonsegrupper. Til tross for at Google Ads i seg selv kan virke forståelig, opplever vi å snakke med mange bedrifter som:

Annonserer på feil søkeord

Noe av det viktigste og helt sentrale med Google Ads søk kampanjer er at du velger ut riktige søkeord. Du må også tenke gjennom hva som er intensjonen bak søket. Hvis du for eksempel driver en butikk som selger kamerautstyr til bedriftsmarkedet, trenger ikke søkeordet kamera å være riktig for deg da 99 prosent av de som søker det er privatpersoner. Så, når du velger ut søkeord for bedriften, tenk gjennom hvem søker og hvilken intensjon de har, slik at du får mest mulig igjen for hvert klikk. Husk også at du velger hvilket samsvar hvert søkeord skal ha. Fleksibelt som er det Google anbefaler gjør at dine annonser slår ut på et bredt spekter av søketermer. Bruker du eksakt samsvar går du kanskje glipp av masse relevant trafikk. Derfor er negative søkeord viktig som vi går gjennom nedenfor.

Ikke riktig budstrategi

En av de største feilene folk gjør når det kommer til budstrategi er å sette opp CPA, uten at dagsbudsjettet strekker til. Enkelt forklart handler dette om at Google kommer med forslag til hvor mye du bør sette av til hver konvertering. Problemet med denne strategien er at mange ikke er klar over hva en konvertering koster dem, eller så har de for lavt dagsbudsjett. La oss si at Google setter CPA til 500. Hvis en konvertering i gjennomsnittet koster 700 kr, vil du ikke kunne oppnå en eneste konvertering med satt CPA. Videre, dersom CPA er satt til 600, men du bare har 400 kr i budsjett, har du ikke nok i budsjettet til at Google kan by på nødvendige søkeord.

En annen vanlig feil innen budstrategi er å sette konverteringer som mål, uten nok data på tidligere annonser. Dermed mangler Google informasjon om brukeradferd, og kan ikke optimalisere optimalt for konverteringer.

Jobber ikke med negative søkeord

Etter å ha valgt søkeordene de skal jobbe setter de aller fleste bedrifter opp samsvarstypen som er fleksibel, dette gjør også Google automatisk. Det betyr at hvis du har valgt å annonsere på søketermen “renhold” så vil annonsen din dukke opp når noen søker “renhold jobb” siden søket inneholder ordet renhold. Hvis du skal unngå dette så må du legge til “jobb” som et negativt søkeord.

Som et eksempel kan du se fra vår egen annonsering på Google Ads der vi annonserer på hjelp med Google Ads Google Ads byrå osv at vi har lagt inn flere negativer både i eksakt og fleksibelt samsvar.

Har ikke satt opp sporinger

Å ikke måle resultatene av annonseringen man gjør er kanskje den aller største feilen bedrifter gjør. Det er overraskende mange (etter vår erfaring nesten opp mot 90 prosent av små og mellomstore bedrifter) som gjør Google Ads uten å måle hva de får igjen for annonseringen. Dette gjelder både de som gjør det selv eller får hjelp av andre. Uten å vite hva som faktisk fungerer og ikke fungerer kan du ikke optimalisere annonsene med å legge til, fjerne søketermer, se om du må gjøre justeringer på nettsiden din eller noe som helst annet. Det vanligste å måle og som bør være et minimum er hvor mange telefoner, mail, kontaktskjema-henvendelser, befaringer eller kjøp som kommer direkte fra arbeidet du gjør med annonseringen.

Hvis du i dag ikke har målinger kan du heller ikke finne ut  hvor mye av budsjettet som enten bør justeres ned eller opp for at du kan nå målene dine. Du har heller ingen aning på om det du gjør er veldig lønnsomt eller om du rett og slett kaster penger ut av vinduet.

Har for mange kampanjer til budsjettet

Nok en feil flere begår, er at de har for mange kampanjer i forhold til budsjett. Om du har et lavt dagsbudsjett og setter opp for mange kampanjer, risikerer du at budsjettet blir spredt såpass tynt at det ikke fører til lønnsomhet på noen av kampanjene. For eksempel, si at du har 175 kr dagen, og du har satt opp 3 kampanjer som du fordeler det likt på. Da sitter du igjen med 58 kr per kampanje. Deler du 58 på en gjennomsnittlig klikkpris på 7 kr, sitter du igjen med 8,28. Med det har du mulighet til å få 8 klikk per dag. Spørsmålet som da gjenstår er om dette er nok til å skaffe en konvertering. Da må du inn å se hva en konvertering for det spesifikke søkeordet har kostet deg tidligere. I dette tilfelle er det kanskje bedre å fokusere på færre eller en kampanje.

Kjenner ikke til de ulike parameterne

Kanskje viktigst av alt opplever vi at mange bedrifter ikke forstår betydningen av antall visninger, klikk, CTR og konvertering. Selv om både klikk og CTR er gode parametere å følge med på, sier ikke dette noe om hva du får igjen hvis du ikke har sporing. Selv om det isolert sett høres bra ut å få mange besøkende på siden, så handler det om å få de riktige inn på siden, som ender opp med å kjøpe eller kontakte deg. For å ta et eksempel: Det hjelper lite om du har 10 000 klikk, om ingen av klikkene er relevante. Da er det bedre å ha 100 klikk, men 10 henvendelser. På en annen side er CTR veldig bra for å måle effekten av annonsen din. Har du lav CTR kan dette indikere at annonseteksten er dårlig.

Hva er konverteringssporing?

Ved å sette opp konverteringssporing, kan du se hva annonseringen har ført til. Med andre ord kan du måle nøyaktig hvor mye du får igjen for hver krone du har brukt på annonsering. Si at du har brukt 35 000 på 10 henvendelser, da har du brukt 3500 per henvendelse. Om dette var henvendelser som førte til et salg som overstiger denne summen, har du tjent på det.

På bilde under kan du se eksempel på sporing av kontaktskjema.

For å sette opp sporing, kan du benytte Google Tag Manager. Det finnes også andre alternativer, men etter vår erfaring er dette å anbefale. Med dette programmet kan du velge hvilke hendelser inne på nettsiden du ønsker å spore. Setter du det opp riktig, kan du spore hvilke handlinger brukere har foretatt seg; eksempelvis om de har benyttet et kontaktskjema, lagt noe i handlekurv, ringt et nummer som står på siden, booket en time etc. Først da kan du helt sikkert vite at annonsene dine har ført til noe.

Markedsføring på Google med Display annonsering

Med Google Ads er du ikke bare begrenset til søkeresultatet, men kan også annonsere på partnersidene til Google gjennom Display annonsering. Display-annonser kan vises ved siden av, over eller under søkeresultater på Google Play, i Shopping-fanen og Google Maps, inkludert Maps-appen.

Gjennom Display annonsering dukker annonsene dine opp i det brukere surfer på nettet. Både tekst, bilde og video kan vises på Google Display.

Hvis du noen gang har sett en annonse på favoritt-nyhetsnettstedet ditt eller i Gmail-kontoen din, og lurt på hvordan den havnet der, så er svaret at dette er nettsteder som er en del av Googles displaynettverk.

Du kan også velge ulike målrettede metoder for hvor annonsene dine skal dukke opp. Enten du baserer det på spesifikke søkeord, spesifikke sider eller om du skreddersyr et publikum du ønsker at annonsene skal være synlige for. Du kan også segmentere på geografi og velge hvor du ønsker at annonsene dine skal være synlige.

Her kan du se et eksempel på Display-annonsering på united.no gjennom google

Ulempen med Display-annonsering

Effektiviteten av Display-annonsering kan variere sterkt avhengig av målene med kampanjen, målgruppen, og hvordan den er implementert. Imidlertid er det noen utfordringer og begrensninger ved Display-annonsering som kan gjøre den mindre ideell i visse situasjoner. Med Display annonsering risikerer du i større grad å få flere irrelevante klikk, ettersom dette blant annet vises til mennesker som ikke aktivt søker etter det du tilbyr. Videre finnes det mange internettbrukere som har utviklet en form for "banner blindhet," hvor de instinktivt ignorerer bannerannonser. Dette kan føre til lavere engasjement og effektivitet for Display-annonser.

Google Ads Smart-kampanje

I tillegg til annonsene du setter opp selv, tilbyr også Google Ads en såkalt smartkampanje. Dette baserer seg på at Google viser annonsene dine der de – basert på data – tenker det er mest hensiktsmessig.

Når du setter opp en smart-kampanje skriver du en annonse som beskriver firmaet ditt. Videre velger du hvilke søkeord du ønsker at annonsen skal ta for seg, samt sette et budsjett. Deretter vil annonsen din automatisk bli vist til potensielle kunder på tvers av Google søkemotor, Google Maps, youtube, Gmail og andre partner-sider av Google.

Dette er ikke for alle, da det ofte kan føre til mye irrelevant trafikk. Dog er smartkampanjer mye enklere å navigere for noen som enten (1) har begrenset tid og ressurser eller (2) lite til ingen erfaring med betal-per-klikk-annonsering.

Hvis dette er tilfelle og du ønsker å sette opp en smart kampanje, anbefaler vi deg å følge med på resultatene. Virker det som markedsføringen ikke fører til noe, kan det være lurt å heller sette av litt tid til å sette opp egne annonser. En måte å sjekke dette på er å se hvor lang tid brukerne fra smartkampanjen tilbringer inne på siden, og hvorvidt de foretar seg hendelser. Dette finner du en oversikt over inne på kontoen din. Har du i tillegg satt opp sporing, vil dette kunne gi deg konkrete svar på om trafikken fører til noe.

Oppsummert: Hva er Google Ads og hvorfor er det lønnsomt?

Google Ads er Googles online annonseringsplattform som lar bedrifter vise annonser på Google-søk, partnerwebsteder, YouTube og andre digitale plattformer i Googles nettverk. Systemet fungerer hovedsakelig på pay per click (PPC), noe som betyr at du betaler hver gang noen klikker på annonsen din. Google Ads tilbyr en rekke forskjellige annonsetyper, inkludert tekstbaserte søkannonser, displayannonser, videoannonser og Google Shopping-annonser.

Hvorfor er det lønnsomt for bedrifter?

 • Målretting: Google Ads gir deg muligheten til å målrette annonser basert på en rekke faktorer, inkludert søkeord, demografi, plassering, og til og med tid på dagen. Dette sikrer at annonsene dine er relevante for publikummet du ønsker å nå.
 • Målbare resultater: En av de største fordelene med Google Ads er at du kan spore nesten alle aspekter av kampanjens ytelse, inkludert klikkfrekvens, konverteringsrate og ROI. Dette gir deg verdifull innsikt som kan brukes for å finjustere kampanjene dine.
 • Fleksibilitet: Du har full kontroll over budsjettet, og du kan justere kampanjeinnstillingene dine i sanntid. Dette betyr at du kan eksperimentere med forskjellige tilnærminger for å finne ut hva som fungerer best for din bedrift.
 • Høy avkastning: Fordi Google Ads lar deg målrette så spesifikt, og fordi du bare betaler for faktiske klikk, kan det ofte levere en høy avkastning på investeringen (ROI).
 • Merkebygging: Selv om det primære målet ofte er å drive konverteringer, bidrar også synlighet i Google-søk til økt merkebevissthet.
 • Umiddelbarhet: I motsetning til SEO, som kan ta måneder for å se resultater, kan en godt optimalisert Google Ads-kampanje gi umiddelbar trafikk til nettstedet ditt.
 • Konkurransefortrinn: Å være synlig på Google gir deg en fordel over konkurrentene som ikke benytter seg av denne kanalen. I noen tilfeller kan du til og med by på konkurrentenes merkenavn som søkeord for å vise dine egne annonser.

I sum gir Google Ads bedrifter muligheten til å nå potensielle kunder på en målrettet og kostnadseffektiv måte. Med sine avanserte målrettings- og sporingsegenskaper kan det være en ekstremt lønnsom kanal for bedrifter av alle størrelser og fra alle bransjer.

Har du lyst til å se på dine muligheter for Google Ads? I Horn Media håndterer vi Google Ads budsjetter for flere millioner årlig. Vår Google Ads spesialist er blant de beste i hele landet, og over årene har vi klart å skape enorme resultater for våre kunder. 

Book et møte med en av våre strategiske rådgivere i dag!

Book et møte

Gratis og helt uforpliktende
Dyktige rådgivere

Thank you

Thanks for reaching out. We will get back to you soon
Oops! Something went wrong while submitting the form.