SEO priser - prismodeller og kostnadsdrivere

Innen nå er du sikkert godt kjent med søkemotoroptimalisering og viktigheten av dette for bedriften din. Hvis ikke, kan du scrolle helt til bunn for en rask innføring.

Til tross for at SEO ofte blir omtalt som gratis trafikk, så har det vel en investeringskostnad? Det stemmer, det vil ikke være gratis om du ønsker å gi bort jobben til andre som sitter på ekspertise om søkemotoroptimalisering.

Så hva koster det egentlig, og hva avgjør prisen på SEO-arbeid utført av byråer eller en annen tredjepart? I denne artikkelen tar vi et dypdykk ned i prismodeller for SEO, hvilke tjenester du betaler for, hvilke muligheter du har og hva du må være obs på.

SEO priser

I dag vil du kunne finne byråer som tilbyr SEO til mange ulike priser. Det finnes ingen standardisert prising og det er derfor helt opp til byråene selv hvordan de priser sine tjenester. Avhengig av størrelsen på bedriften din, skal det være fint mulig å finne SEO-tjenester som holder seg innenfor budsjettrammen deres. Du vil kunne inngå avtaler til en verdi av alt fra 3000 til flere millioner – alt ettersom hvor stort bedriften er og hvor stort prosjektet med søkemotoroptimalisering blir.

Prismodeller

Som nevnt kan byråer og SEO-konsulenter selv velge hvordan de ønsker å prise sine SEO-tjenester. Med det sagt er det gjerne tre prismodeller som er vanlig; fakturere per time, fakturere per måned, fakturere per prosjekt.

Merk: Alle prisene i teksten under er estimater

Fakturering per time

Flere byråer velger å fakturere per time de jobber med søkemotoroptimalisering. Dette kan både være store og mindre byråer, og totalkostnaden kan ofte bli ganske så høy. Om du ikke har spesielt god kunnskap rundt SEO selv, blir det også vanskelig å avgjøre om arbeidet som er utført har tatt 5 minutter eller 5 timer. Det er derfor vanskelig å vite om du blir fakturert riktig.

Prisene for SEO-arbeid kan variere betydelig avhengig av en rekke faktorer som geografisk plassering, ekspertisen til SEO-profesjonelle, kompleksiteten av prosjektet, og omfanget av tjenestene som tilbys. Det er derfor vanskelig å gi en eksakt gjennomsnittspris, men her er noen generelle retningslinjer:

Hva koster det?

Frilansere: Frilans SEO-eksperter kan ta alt fra kr 500 til kr 2000 per time, avhengig av deres erfaring og spesialisering.

Mindre byråer: Små SEO-byråer kan ta mellom 750 og 2000 per time.

Mellomstore til store byråer: Her kan timeprisen ligge mellom 1000 og 3000, og i noen tilfeller enda høyere.

High-end konsulentselskaper: For svært spesialiserte tjenester fra topp konsulentselskaper kan prisen gå opp til 5000 per time eller mer.

Geografiske forskjeller: Prisene kan også variere betydelig fra land til land. For eksempel er SEO-tjenester generelt dyrere i land som USA, Storbritannia og Australia sammenlignet med land i Asia eller Øst-Europa.

Det er viktig å merke seg at lavere timepris ikke nødvendigvis betyr bedre verdi. Effektiv SEO krever en kombinasjon av teknisk kompetanse, kreativitet, og kontinuerlig oppfølging, og det kan ofte være mer kostnadseffektivt på lang sikt å investere i høykvalitets tjenester.

Fakturering per måned

En annen form for prising av SEO-arbeid er per måned. En månedspris for SEO innebærer som regel at byrået vil utføre jevnlig oppdateringer for å forbedre resultatene. Det er svært vanlig at byråer vil fakturere deg en månedlig pris for SEO-arbeidet som utføres. I dette tilfelle betaler du en månedlig sum for tjenestene de tilbyr og videreutvikling av synligheten til nettsiden. 

I slike planer inngår gjerne; månedlig gjennomgang av konkurrentanalyser, søkeordsanalyser, innholdsproduksjon, gjennomgang av teknisk optimalisering og rapportering. Hvis du møter på et byrå som tilbyr månedlig vedlikehold av SEO-arbeidet, er det viktig å få en forklaring på hva dette innebærer og at du ser en forbedring av resultatene. Du bør kunne se en utvikling på rangeringen i Google, eller at bedriften blir synlig på flere søkeord. Ser du ingen av delene, bør du stille deg kritisk til arbeidet som blir utført.

Hva koster det?

Gjennomsnittsprisene for SEO-arbeid utført av et byrå kan variere betydelig avhengig av en rekke faktorer, inkludert byråets omdømme, den geografiske plasseringen, omfanget av tjenestene som tilbys, og spesifikke behov for prosjektet eller klienten. Her er noen generelle retningslinjer.

Lokale småbedrifter: For mindre, lokale virksomheter kan månedlige SEO-kostnader ligge i området 4 000 til 12 000 NOK per måned

Mellomstore bedrifter: For bedrifter med en litt større rekkevidde eller mer komplekse behov, kan prisen ligge mellom 12 000 og 40 000 NOK per måned.

Større bedrifter og e-handel: For større selskaper eller e-handelsnettsteder med hundrevis til tusenvis av produktsider, kan kostnadene raskt stige til 40 000 til 80 000 NOK per måned eller mer.

Enterprise-nivå: For svært store selskaper med komplekse behov kan månedlige kostnader starte på 80 000 NOK og gå opp til 160 000 NOK eller mer.

Spesialiserte tjenester: For byråer som tilbyr svært spesialiserte eller bransjespesifikke tjenester, kan prisene også være høyere.

Geografiske forskjeller: Prisene kan også variere betydelig avhengig av byråets geografiske plassering. Tjenester i storbyer eller fra byråer i høykostnadsland kan for eksempel være dyrere.

Disse prisene er ment som en generell veiledning og det er viktig å forstå hva som er inkludert i prisen for å kunne vurdere kostnadene i forhold til potensiell verdi og avkastning på investeringen.

Fakturering per prosjekt

Istedenfor å ta betalt per time eller måned, kan et byrå også velge å ta betalt per prosjekt. Ofte innebærer dette å gå over dine mål og behov for så å bli enige om en totalpris for arbeidet som skal utføres. Den avtalt summen kan deretter bli betalt i sin helhet, eller delt opp over en bestemt tidsperiode. Ved inngåelse av avtaler med fakturering per prosjekt, skal det ikke være nødvendig å tenke på betaling for vedlikehold eller optimalisering – dette skal inngå som en del av totalsummen du har betalt for prosjektet.

Hva koster det?

Mindre prosjekter: For enkle prosjekter som kanskje bare involverer en SEO-audit eller søkeordsanalyse eller arbeid med få søkeord kan prisen ligge mellom 10 000 og 30 000 NOK.

Mellomstore prosjekter: For mer omfattende prosjekter som inkluderer både on-page og off-page optimalisering, samt innholdsstrategi, kan prisen variere fra 30 000 til 100 000 NOK.

Større, komplekse prosjekter: For store nettsteder eller e-handelsplattformer, der det er behov for en dyptgående analyse, tekniske forbedringer, og en omfattende innholds- og linkbyggingsstrategi, kan prisen gå fra 100 000 til 300 000 NOK eller mer.

Enterprise-nivå: For svært store selskaper med komplekse behov kan prosjektkostnadene starte på 300 000 NOK og gå opp til 1 million NOK eller mer, spesielt hvis det er behov for kontinuerlig overvåking og justeringer over en lengre periode.

Spesialiserte tjenester: For byråer som tilbyr svært spesialiserte eller bransjespesifikke tjenester, kan prisene også være høyere.

Det er viktig å merke seg at disse er generelle estimater, og den faktiske prisen kan variere

SEO: Hva betaler du for?

Selv om SEO i stort grad handler om å publisere innhold med søkeordene du ønsker å være synlig på, ligger det mye mer til grunn for å lykkes med SEO-arbeidet. Når du først skal begynne med en SEO-strategi er det derfor viktig at budsjettet blir fordelt på alle de viktigste aspektene.

Når du kontakter et byrå vil det som regel være flere tjenester du betaler for. Dette inkluderer søkeordsanalyser, innholdsproduksjon, lenke-bygging og teknisk optimalisering. Målet med tjenesten er å skape større organisk vekst ved å optimalisere siden til å rangere på utvalgte søkeord. I forbindelse med å finne et byrå til å utføre SEO-arbeidet, er det viktig å forhøre deg med hva som er inkludert i tilbudet og hvordan de velger å prise seg.

Analyser

For å finne ut av hvem markedet ditt er, og hvilke søk de gjør, vil de fleste være avhengig av et analyseverktøy som kan gi verdifull innsikt. For ikke å nevne, vil betalte verktøy kunne gi deg en bedre oversikt over konkurransebildet og spesifikt hva dine konkurrenter gjør, hvilke søkeord de rangerer på. Gjennom sammenligning kan du finne såkalte “untapped” eller “missing” søkeord; søkefraser som andre bedrifter er synlige på, men ikke du. Dette vil være svært hjelpsomt når du skal legge en strategi for innholdsproduksjonen.

Struktur og teknisk optimalisering

For å kunne optimalisere nettsiden for bedre organisk synlighet, er det også viktig å ta en ekstra titt på nettsiden sin struktur. Det kan kreve strukturelle endringer når du begynner å arbeide med spesifikke søketermer. Eksempler på en bedre nettsidestruktur kan være å redusere stegene for å komme seg til en bestemt side og reparere ødelagte linker ved å legge inn redirects.

Innhold

Dette er kanskje den delen av SEO flest er best kjent med. Dette er dog noe som tar lengre tid enn mange tror. Har du flinke forfattere på temaet, gjelder det å finne tiden til å lage innholdet dere trenger for å bedre synligheten. For ikke å nevne må du vite hvordan du skal skrive innholdet for at Google skal anse det som verdifullt. Vi har tidligere skrevet en grundig artikkel om optimalisering for SEO. Ta gjerne en titt om du ønsker å vite mer om hvilke faktorer som spiller inn for å få gode SEO-resultater.(LINK)

Eksterne lenker

Backlinks, handler om at andre nettsteder linker til din nettside. Det finnes mange strategier for å få til dette. Du kan ta kontakt med sidene du ønsker, liste bedriften i oppslagsverk på nett, bli nevnt på bransjesider, skrive artikler som andre publiserer, spørre eksterne aktører om de ønsker å bruke deler av deres innhold på sin side. Felles for alle disse fremgangsmåtene er at det krever en innsats, men når du får gjort det vil det kunne lønne seg stort.

Kan du gjøre det selv?

Å utføre søkemotoroptimalisering på egen hånd er en mulighet som mange bedrifter vurderer. Det er ingen tvil om at SEO kan være en kraftig måte å øke nettstedets synlighet i søkemotorer på, noe som i sin tur kan generere mer organisk trafikk og potensielt flere kunder. Men før du dykker hodestups inn i verden av DIY-SEO, er det viktig å være klar over noen viktige faktorer.

Først og fremst er SEO en kunnskapsintensiv oppgave. Det krever grundig forståelse av søkemotoralgoritmer, nøkkelordanalyse, innholdsproduksjon og teknisk optimalisering. Blant annet må du være i stand til å avgjøre hvilke søkeord som er realistiske å rangere på samt hvilken intensjon som ligger bak ulike søkefraser, slik at du kan optimalisere innholdet til å møte brukerens forventninger. Du må også kunne identifisere eventuelle feil på siden og se over no-index tags. Selv om det er mange ressurser og veiledninger tilgjengelig på nettet, kan det være en bratt læringskurve for de som er nye innenfor feltet. Dette betyr at det kan ta tid før du ser konkrete resultater av innsatsen din.

En annen viktig faktor å vurdere er at SEO er en kontinuerlig prosess. Søkemotorer oppdaterer jevnlig sine algoritmer, og konkurransen i de fleste bransjer er hard. Dette betyr at du må holde deg oppdatert på de siste endringene i SEO-verdenen og kontinuerlig optimalisere nettstedet ditt for å opprettholde eller forbedre rangeringen din.

For noen kan tiden som kreves for å lære og implementere SEO være begrenset. Hvis du allerede har en travel timeplan, kan det være utfordrende å finne den ekstra tiden som kreves for grundig SEO-arbeid.

Ettersom det krever mye tid og dedikasjon, er det ofte smart å få hjelp fra profesjonelle SEO-eksperter. De har erfaringen, kunnskapen og verktøyene som kreves for å optimalisere nettstedet ditt effektivt. Ved å samarbeide med en profesjonell kan du også fokusere mer på din kjernevirksomhet, som å lage flott innhold for klientene dine.

Muligheten for å gjøre SEO selv er absolutt til stede, men det er viktig å forstå at det er en kompleks og tidkrevende oppgave. Å få hjelp fra profesjonelle SEO-eksperter kan være en klok investering for å sikre at nettstedet ditt oppnår best mulig resultater i søkemotorene, samtidig som du frigjør tid til andre viktige oppgaver i din rolle.

Billig tilbud: Dette må du være obs på

Du vil kunne finne flere byråer eller frilansere som tilbyr seg å utføre store SEO-strategier for en ekstremt god pris. Til tross for at det kan friste å gå for det rimeligste tilbudet, er det ikke sikkert at dette er et lurt valg. SEO er omfattende arbeid, og en veldig lav pris for et stort arbeid, indikerer gjerne at her er det noe ugler i mosen. Enten kan du forvente at det ikke blir lagt mye tid ned i arbeidet, eller så kan det hende byrået benytter såkalte black-hat strategier.

Hva er black-hat SEO?

Black-hat SEO refererer til praksiser som forsøker å lure eller manipulere søkemotorer for å oppnå høyere rangeringer på en urettferdig eller uetisk måte. Disse metodene bryter vanligvis retningslinjene som er satt av søkemotorer som Google, og de kan føre til straff i form av lavere rangeringer eller fjerning fra søkeresultatene. Her er noen eksempler på black-hat SEO-teknikker:

Keyword Stuffing: Dette innebærer å overbelaste nettsiden med nøkkelord i et forsøk på å øke synligheten i søkemotorer. Nøkkelordene er ofte gjentatt unaturlig mange ganger, og teksten blir vanskelig å lese.

Innholdsautomatisering: Bruk av automatiserte verktøy til å generere innhold som ofte er meningsløst eller av lav kvalitet. Dette skaper en dårlig brukeropplevelse.

Usynlig tekst og koblinger: Å skjule nøkkelord eller lenker ved å gjøre dem usynlige for menneskelige lesere, for eksempel ved å gjøre teksten i samme farge som bakgrunnen eller ved å bruke mikroskrift.

Link Farming: Oppretting av en rekke falske nettsteder eller lenkesider som kun eksisterer for å linke til hovednettstedet. Dette er en manipulativ metode for å øke tilbakekoblinger uten ekte verdi.

Cloaking: Viser forskjellig innhold til søkemotorer enn det som vises til vanlige brukere. Dette er en forsøk på å lure søkemotorer ved å presentere en annen side enn det som er vist til brukere.

Skrive for søkemotorer, ikke mennesker: Å lage innhold som er utelukkende utformet for å appellere til søkemotorer, uten tanke på brukeropplevelsen. Dette kan føre til dårlig kvalitet på innholdet.

Duplisert innhold: Kopiering av innhold fra andre nettsteder uten tillatelse og uten å gi kreditt. Dette kan føre til rangeringsproblemer.

Det er viktig å merke seg at søkemotorer som Google kontinuerlig forbedrer sine algoritmer for å oppdage og straffe black-hat SEO-praksiser. Å bruke slike metoder kan føre til alvorlige konsekvenser, inkludert tap av synlighet i søkeresultatene. Det anbefales sterkt å følge retningslinjene for søkemotoroptimalisering og fokusere på hvite-hat SEO-teknikker som er etiske og bærekraftige på lang sikt.

Hvorfor er SEO dyrt?

SEO kan oppfattes som dyrt av flere grunner, men i utgangspunktet er det lett å forklare hvorfor det kan bli kostbart. Selv om trafikken du får fra organiske resultater er helt gratis, er ikke arbeidet kostnadsfritt om du skal benytte deg av en tredjepart. På samme måte som folk betaler for dine produkter eller tjenester, vil også SEO utført av byråer ha en pris. Prisen varierer naturligvis ut ifra størrelsen på arbeidet. SEO kan innebære timevis med innholdsproduksjon, oppsett av nye sider, omstrukturering av hele siden, lenkebygging og alt vi tidligere har snakket om i artikkelen. Men – og dette er et stort men – det er ikke sikkert at din bedrift trenger å betale enorme summer for å komme i gang.

Om du er en liten eller mellomstor bedrift, kan du komme langt med å starte arbeidet med noen få søkeord, og ikke en hel innholdsstrategi over flere år. Dette trenger ikke koste all verden. Samtidig er det da viktig at nettsiden er god teknisk, og at du velger å jobbe med søketermer som ikke har for høy konkurranse, verken på innhold eller autoriten til sidene som skal jobbes med. Fordelen er at i Norge er det fortsatt mange bedrifter som ikke har valgt å jobbe med SEO, noe som gjør konkurransen lavere enn i mange andre land. Dette gjør også at du kan komme unna med mindre arbeid til en lavere pris og fortsatt få gode resultater.

Det viktigste når du betaler noen for å jobbe med SEO er uansett å se på hvilke resultater du får. Derfor er det viktig å være klar over hva som skal jobbes med og ikke minst at du kan følge med på at arbeidet gir deg resultater. Vi i Horn Media har valgt en prismodell der vi tar betalt per søketerm vi skal jobbe med istedenfor antall timer. Dette for at du som bedriftsleder eller eier skal ha oversikt over hva  arbeidet faktisk fører til.

For å ta et eksempel, kan du som bedrift velge at du ønsker å jobbe med 5 søketermer over 12 mnd. Vi priser da arbeidet for disse 5 søketermene, hvorav vedlikehold over 12 mnd er inkludert i prisen, og kommer dermed ikke som ekstra kostnader. Dette tillater deg som bedrift å starte med søkemotoroptimalisering uten å brenne hull i lommeboka. Etter hvert som du ser resultater av arbeidet, kan du velge om du ønsker å skalere arbeidet og gjøre en større investering.

Les mer om hvordan vi jobber med SEO

Hvorfor skal du betale for SEO?

I dag blir det gjort flere milliarder søk på Google hver eneste dag. De fleste stopper å se på resultatene på førstesiden. Når de første organiske resultatene kan få så mye som 70% av all trafikken som kommer inn på siden, er det ingen tvil om at det lønner seg å jobbe med SEO.

Her er noen av de viktigste grunnene til hvorfor SEO er en essensiell del av digital markedsføring:

Økt synlighet i søkemotorer: SEO hjelper nettstedet ditt med å rangere høyere i søkeresultatene på søkemotorer som Google. Dette øker sjansene for at folk finner og klikker på nettstedet ditt når de søker etter relevante produkter, tjenester eller informasjon.

Tillit og troverdighet: Høy rangering i søkeresultatene gir inntrykk av at nettstedet ditt er pålitelig og av høy kvalitet. Dette kan bygge tillit blant besøkende og potensielle kunder.

Målrettet trafikk: SEO hjelper deg med å målrette riktig målgruppe. Du kan optimalisere for spesifikke nøkkelord og uttrykk som er relevante for din virksomhet, noe som kan tiltrekke besøkende som er mer tilbøyelige for å konvertere til kunder.

Konkurransedyktig fordel: I konkurransedyktige bransjer kan god SEO gi deg en fordel over konkurrentene. Å rangere høyere i søkeresultatene betyr at flere potensielle kunder vil se nettstedet ditt først.

Målbare resultater: SEO-aktiviteter kan måles og analyseres nøye. Dette gjør det mulig å se hva som fungerer, hva som ikke fungerer, og gjøre nødvendige justeringer for å forbedre ytelsen over tid.

Gratis søkeordsanalyse

Vil du se på dine muligheter innen søkemotoroptimalisering? Som et eksklusivt tilbud til deg som har lest denne artikkelen, tilbyr vi en gratis søkeordsanalyse for din bedrift – helt uforpliktende. Send oss en melding i kontaktskjema nedenfor hvis dette høres interessant ut!

Book et møte

Gratis og helt uforpliktende
Dyktige rådgivere

Thank you

Thanks for reaching out. We will get back to you soon
Oops! Something went wrong while submitting the form.