Nettside pris – den ultimate prisguiden

I forbindelse med oppsett av nettside er det mange som lurer på hva det kommer til å koste. Dette er derimot ikke lett å svare på, da prisen kan variere i stor grad, alt ettersom hvordan du ønsker at nettsiden skal være og hva den skal inneholde. I denne artikkelen ser vi på de viktigste driverne for prisen på en nettside. I noen tilfeller vil dette være faktorer du selv kan styre, andre ganger er dette kostnader du ikke kommer foruten.

Pris fra ulike leverandører

Når det kommer til prisen på en nettside er det stor differanse i markedet blant leverandørene. Det er ikke alltid enkelt å bli klok på hvordan du skal orientere deg frem til rett leverandør, men bruker du informasjonen i denne artikkelen til å sammenligne tilbud fra ulike leverandører vil du ha et langt bedre utgangspunkt for å vite hva du skal se etter.

Denne artikkelen vil i hovedsak ta for seg hva du må tenke på ved oppsett av side hos et byrå, men siden det finnes flere måter du kan velge å sette opp nettside, la oss se raskt på de mest anvendte alternativene der ute.

Nettside fra freelancer

Flere der ute vil tilby seg å sette opp en nettside til en rimelig pris. Det er i og for seg ingenting galt i dette, men her er det også viktig å passe på at du ikke blir lurt. I tillegg vil du ende opp med å være avhengig av at designer av nettsiden tar seg av alle oppdateringer du ønsker på siden i fremtiden. Det er derfor flere ting du burde være klar over dersom du ønsker å benytte deg av en freelancer. I Norge finnes det flere dyktige webdesignere, men de kan være vanskelige å finne. Altfor mange der ute later som de har langt mer erfaring enn de faktisk har.

I forbindelse med freelancer er det også et par andre ting du må være klar over, og dette går på utfordringer knyttet til at det kun er en person som jobber. I motsetning til et byrå vil du kunne støte på problemer dersom prosjektleder skulle bli syk midt under prosjektet. Erfaringsmessig vet vi også at flere som tidligere har benyttet seg av en freelancer har opplevd at deres prosjekt har blitt satt på vent ettersom personen fikk inn et annet oppdrag. Dette er selvfølgelig ikke noe som gjelder for alle, men det er en risiko som er knyttet til å inngå avtale med en frittstående person. Byråer vil alltid måtte levere inn godkjente, offentlige dokumenter i forbindelse med regnskap, og på den måten har du også en større sikkerhet knyttet til at du får levert det som har blitt avtalt.

Ettersom det her ofte vil bli gitt en rimelig pris er det også viktig å være obs på skjulte kostnader i form av support, oppdateringer og lignende. Forsikre deg at freelancer ikke tar en timespris for dette, da kan du fort ende opp med å betale i dyre dommer for etterarbeid som du ellers kunne fått inkludert andre steder.

Nettsidebygger

Å bygge en nettside selv kan kanskje virke som en krevende oppgave, men i dag finnes det flere alternativer – kalt nettsidebyggere – som gjør det enklere. Dette består i hovedsak av et verktøy med ferdigdesignede maler. Mange reklamerer for disse på en måte som får deg til å tenke at du ikke trenger å løfte en finger, men dette er ikke helt sant. For det første må du ha noe kunnskap om webdesign og digitale verktøy for å ta i bruk en nettsidebygger. Men det stopper ikke der. Mange opplever at det er lett å komme i gang med design av sin egen nettside i disse verktøyene, men så glemmer de ut det tekniske. Har du kontroll på hvordan du skalerer bilder, sørger for rask innlasting eller passer på at nettsiden blir indeksert av Google? Hvis ikke, er dette også aspekter ved oppsett av nettside som du må sette deg inn i.

Foruten det er en nettsidebygger en helt fin løsning for deg som ikke har behov for et altfor avansert design, ikke har tenkt til å utvide nettsiden i fremtiden eller ikke bryr deg så mye om at det skal være skreddersydd til bedriften. I og for seg er alt du trenger å gjøre er å legge til bildene du ønsker, skrive teksten du vil ha og legge til/fjerne elementer fra den ferdige malen + den tekniske delen som nevnt ovenfor.

Outsorcing til utlandet 

Et annet alternativ er å finne en freelancer eller byrå i utlandet som tilbyr nettside til en rimelig pris. Dette er en helt kurant løsning, men igjen er det visse ting du må være obs på før du inngår et samarbeid med en aktør i utlandet. Om du ikke er komfortabel med å kommunisere på engelsk vil dette kanskje ikke være ditt beste alternativ da du er helt avhengig av å snakke engelsk under prosjektet. Du er også avhengig av å tilpasse timeplanen din etter deres og det kan ta tid før du får svar på det du lurer på. Vær også klar over at i en slik situasjon vil du måtte kunne stille som din egen prosjektleder for å kunne kvalitetssikre arbeidet som blir gjort og følge med på at det blir gjort riktig  Har du lite erfaring med nettsideoppsett fra før av kan dette by på utfordringer, men ingenting er umulig. For mange kan det også være problematisk om det underveis i prosjektet byttes ut prosjektleder. Dette er derimot noe som kan hende flere steder, men på grunn av språkbarrieren er det fort at det oppleves som noe mer krevende om det skulle oppstå i denne situasjonen.

Betalt løsning

Det er også fullt mulig å betale mer for å sette opp din egen nettside i et mer avansert verktøy, men for mange vil dette også bety at de må sette seg inn i helt nye systemer. For noen kan også oppsett i Wordpress by på såpass mange muligheter at det ender opp med rot i systemet og kaos. I bunn og grunn krever det mye tid å skulle drifte en nettside fra en mer profesjonell CMS-plattform, slik som Wordpress, Hubspot, Webflow etc. Dette er ofte der mange blir overrasket. Absolutt, det finnes mange hjelpevideoer på Youtube, men det tar fortsatt tid. Mange av selskapene vi har snakket med har så vidt tid til å få unna sin egen drift, så hvordan skal du plutselig finne tid til å drifte en nettside i et verktøy du aldri har brukt før? I verste fall risikerer du å bruke flere kroner på et verktøy, du har store ambisjoner, men så skjer det aldri noe. Hvis du kjenner deg igjen i å ha lite tid fra før av, vil bruken av et byrå – som er neste punkt – være et mye bedre alternativ.

For å sette det på spissen kan vi komme med et eksempel. Det er ingenting som hindrer deg i å reparer bilen selv, men vil du det? På samme måte kan du fint søke opp drøssevis med hjelpevideoer om hvordan du setter opp en nettside på Google eller Youtube, men har du kunnskapen som kreves for at det blir riktig?

Nettside fra byrå 

Går du til et byrå, vil det kunne variere i stor grad hvilke verktøy de bruker. Blant populære finner vi blant annet Wordpress, et av de mest brukte CMS-systemene for nettside, nettbutikk, blogg, CV og mer. I tillegg til Wordpress finnes det også mange andre systemer i bruk som Jomla, Webflow, Wix, Squarespace, Magento m.m. Disse krever alle en grundig opplæring for å ta i bruk. Heldigvis har menneskene som jobber med disse verktøyene allerede solid kunnskap om hvordan systemene fungerer. Dette gjelder både design, drift og vedlikehold. Mer om dette senere i artikkelen.

I et byrå jobber det mennesker med ekspertise innenfor sine respektive områder. Et byrå er også pålagt et mye større ansvar i form av offentlige registre og registrering av arbeidet som blir gjort. Videre vil også et byrå kunne omrokkere på prosjektstyring ved sykemelding eller hente inn ekstra arbeidskraft fra nettverket sitt dersom nødvendig.

Naturlig nok vil en nettside satt opp av byrå koste mer enn hos en rimelig freelancer, men dette kommer også av at byråer har en mye større kostnadsramme som må dekkes. I tillegg vil du kunne få langt mer inkludert i prisen hos et byrå, derav alt som inngår i drift og hosting avtalen. Mer om dette lengre nede i artikkelen.

Det fine med mer avanserte systemer er at du kan få en nettside som er bygget for din bedrift, som inneholder akkurat de elementene du trenger – og lar du et byrå ta seg av jobben, vil også nettsiden driftes av dyktige fagfolk som passer på at alt er som det skal.

Nettbutikkløsninger  - Woocmmerce, Shopify og Magento

Om du skal sette opp en nettside finnes det egne løsninger for dette. Velger du å sette opp nettsiden med Wordpress, har plattformen sin egen e-handelløsning, Woocommerce. Dette er en utbredt form for nettbutikkløsning. Dette er en gratis plugin, men skal du ha en velfungerende nettbutikk er det også andre integrasjoner som må være på plass. Litt avhengig av hva du ønsker å inkludere i din nettbutikk kan funksjoner og ulike løsninger øke prisen.

Shopify vil dekke de fleste behov du har innenfor e-handel. I Shopify kan du både velge blant enkle og mer avanserte oppsett. Dette vil også ha en innvirkning på prisen til nettbutikken, og skal du bygge alt fra bunn og ikke bruke en av deres ferdiglagde maler, må du forvente å betale en grei sum for dette. På den annen side får du full frihet til å sette opp nettbutikken din slik du ønsker at den skal se ut. Sett opp mot Woocommerce er det både fordeler og ulemper. Shopify vil i de aller fleste tilfeller ha en dyrere månedspris, men i Shopify vil du også ha flere andre apper som allerede er tilgjengelige uten at du må bruke flere tredjepartsløsninger.

Magento er et open source CMS system. Verktøyet er fleksibelt og åpner opp for store muligheter for de som driver med e-handel. Magento kan derimot være et krevende system og anbefales ikke om du ikke har behov for å liste ut et stort antall varer og kategorier, varianter eller flere nettbutikker i en.

Må du kjøpe et domene eller ikke?

Om du ikke har hatt en nettside tidligere vil noe av det første du må gjøre være å skaffe et domenenavn. Dette trenger ikke komme til en dyr pris. Som regel er det bare snakk om noen hundre kroner per år. Men domene må absolutt være på plass.

Hosting - Der dataen ligger lagret kan påvirke prisen til nettsiden

Hosting av nettsiden betyr at nettsiden din blir lagret på en dataserver samtidig som den gjøres tilgjengelig for nettet. Du er helt avhengig av en hosting-plattform (webhotell) om du ønsker at nettsiden din skal bli sett av andre enn deg selv.

Fast pris for hosting

Er du kunde av oss vil du kunne yte godt av vår hosting avtale. Vi tar oss av hosting av din nettside samt nødvendig vedlikehold og optimaliseringer. Majoriteten av nettsider levert av oss blir hostet på AWS (Amazon Web Service). Dette er markedets desidert beste hosting plattform som sørger for rask innlasting uansett hvor du befinner deg og en oppetidsgaranti på 99.5% .

La oss nå si at du har bestemt deg for hvordan du ønsker å gå frem for å sette opp en nettside, du har fått på plass domene og du er klar over webhotell. Fra her vil det være en rekke andre faktorer som avgjør totalprisen på en nettside. Vi begynner med det mest grunnleggende – design og kompleksitet.

Nettside pris – Design og kompleksitet

Hvordan du ønsker å strukturere siden din vil være en avgjørende faktor for prisen. Nettsidekartet forteller hvilke hovedsider, undersider og skjulte sider nettsiden skal ha. Jo større nettkartet ditt blir, jo mer omfattende blir også designet. Skal du ha mange sider med ulikt design og oppsett vil dette ta lengre tid å sette opp enn en side med en lettere sidestruktur. Det vil derimot ikke nødvendigvis være antall sider som avgjør prisen. Skal du ha mange undersider med samme design er dette lett å duplisere. Skal du derimot skreddersy hver enkelt underside blir det fort mer arbeid for webdesigner, og dermed vil prisen også kunne øke.

Nettbutikk er dyrere

Når det kommer til nettbutikker blir dette noe helt annet igjen. Normalt vil det koste mer å drive en nettbutikk enn en vanlig nettside. Dette fordi nettbutikker ofte krever mer avanserte funksjoner, som kassesystemer, betalingsløsninger og integrasjoner med lager- og fraktverktøy. Disse funksjonene krever ofte mer tid og kompetanse for å utvikle og vedlikeholde.

Innhold spiller inn på prisen til nettsiden

Et spørsmål som kan øke prisen er om du skal lage innhold selv eller ikke. Dersom du skriver innholdet ditt selv betyr ikke det annet enn at du må bruke din egen tid på dette. Skal du derimot ha tekstforfattere til å produsere innholdet til nettsiden din vil dette være en ekstra kostnad for nettsiden.

Som vi ser i dag er det altfor mange nettsider der ute som har enten for lite informasjon eller irrelevant informasjon. I tillegg må du tenke på et annet aspekt ved teksten – det skal være selgende. Bruker du profesjonelle tekstforfattere får du innhold som ikke bare fenger, men som også er tilpasset din kundegruppe. Dette er en viktig del som mange glemmer ut. Det kan være det samme om du har en fin nettside om du ikke har informasjonen de som besøker den er ute etter.

Plugins

I de aller fleste tilfeller vil ikke integrasjoner, bookingsystemer, billettkjøp eller annet software kreve stort mer enn at en enkel kode blir lagt til på siden. Da vil heller ikke prisen påvirkes. Derimot, er det snakk om utdaterte systemer eller andre integrasjoner som krever en lengre manuell prosess kan det komme et ekstra gebyr.

Koster det ekstra for bilder og video på nettsiden?

Vi får ofte spørsmål om det vil koste ekstra å legge til en video i headeren eller andre steder på nettsiden. Hos oss har dette null innvirkning på prisen, så fremt det ikke kreves enormt med tid for å få til det du ber om. Vi har også bilder tilgjengelig fra verdens største bildearkiv. Hos oss ligger bruk av dette inkludert i hostingavtalen, det spiller derfor ikke inn på prisen hvorvidt du ønsker å benytte deg av bilder fra dette eller ikke, eller om du ønsker 2 eller 70.

Koster det ekstra for tekniske innstillinger?

Som nevnt ovenfor tilbyr vi i Horn noe av det beste du kan få innen hostingsavtaler. I denne hostingavtalen får du også inkludert en ekstra sikkerhet tilknyttet nettsiden din samt at vi oppdaterer etter hvert som det kommer oppdateringer fra datatilsynet eller Google selv som potensielt kan føre til nedetid for nettsiden din.

Hvor mye koster hostingavtalen vår?

Nettside: 599,-

Nettbutikk: 999,-

Nettside er en langtidsinvestering

Selv om det kanskje virker som du må ut med store summer for en nettside må du huske på at en nettside er en langtidsinvestering. Nettsiden vil være din base, ditt stempel for digital tilstedeværelse og en landingsside for fremtidig digital markedsføring og kampanjer. Gjort riktig, vil hva nettsiden din kan gi deg tilbake, være langt mer enn du må bruke på å sette den opp.

Gratis eller ikke? Du betaler for standarden du ønsker

Skal du ha en god nettside må du forvente å betale for standarden du ønsker. Du kan enkelt sette opp din egen nettside hos en leverandør som tilbyr ferdige maler, men da mister du også muligheten til å skreddersy den etter ditt behov. I tillegg vil det være begrenset med muligheter inne på siden, noe som gjør det vanskelig om du i fremtiden skulle ha behov for endringer, integrasjoner eller lignende. En nettside satt opp hos en seriøs leverandør er derfor et mye bedre alternativ, både på grunn av mulighetene, men også spesielt med tanke på at du alltid har en som kan hjelpe deg og som har peiling.

Vil du se på mulighetene rundt nettside levert av oss? Book et møte med våre spesialister i dag!

Book et møte

Gratis og helt uforpliktende
Dyktige rådgivere

Thank you

Thanks for reaching out. We will get back to you soon
Oops! Something went wrong while submitting the form.